Soruları sorup cevaplayabilmek, öğretme ve öğrenmenin önemli bir parçasıdır. Sorular sormak, konuyla ilgili merakları gidermeye ve motive etmeye aynı zamanda materyallerin anlamalarını değerlendirmeye yardımcı olmaktadır.
Soru Türleri
İki tür soru vardır: Kapalı sorular ve Açık sorular.
Kapalı sorular: Belirli bilgileri öğrenip öğrenmediği veya hatırlanıp hatırlanmadığı kontrol etmek için sorulur. Gerçeklere dayalı bir cevaba ihtiyaç duyarlar. Cevap doğru ya da yanlış. Kapalı sorular önemlidir, ancak sorgulama faaliyetlerinizin tamamen kapalı soru alanları içinde kalmaması da önemlidir. Öte yandan açık uçlu sorular, daha karmaşık yanıtlar gerektirir ve fikirleri ifade etme, çıkarım yapma ve kendi fikirlerine katkıda bulunma fırsatı verdiği için canlı bir tartışmayı teşvik edebilir.
Önceden öğrenilen bilgilerin saklanmasını kontrol etmek ve belirli bir noktaya veya yaygın olarak kullanılan fikirlere odaklanmak için kapalı sorular kullanmakta fayda vardır..
Sınırlı sayıda kabul edilebilir yanıtı veya kesin doğru yanıtı olan sorular sorun.
Örneğin ;
- Suyun kimyasal formülü nedir?
- Bitki hücre duvarları neden yapılır?
Bunların tümü, öğrencilerin bir derste, sınıf etkinliğinde, atanmış okumada veya bazı görsel yardımlarda (video, web sitesi, çizelge, gösteri) halihazırda maruz kaldıkları belirli yanıtları öngören sorulardır.
Yanıt vermesini istemediğiniz yol bu değilse, evet / hayır yanıtlarından kaçınmak için kapalı soruları ifade etmeye çalışılabilir.
Ayrıca öğrencilerin benzerlikleri ve farklılıkları sınıflandırmasına veya seçmesine, önceden öğrenilen bilgileri yeni bir probleme uygulamasına veya sağlanan standartları kullanarak bir yargıya varmasına neden olmak için kapalı sorular kullanılabilir.
Açık Sorular: Bir veya iki doğru cevap yerine çok çeşitli kabul edilebilir yanıtlar öngörür. Geçmiş deneyimlerinden yararlanırlar, ancak aynı zamanda fikirleri ve görüşlerin gerekçelerini belirtmelerine, çıkarımlara varmalarına veya bunları belirlemelerine, hipotezler oluşturmalarına veya kendi değerleri ve standartlarına göre yargılarda bulunmalarına neden olurlar.
Bunlar, açık soruların bazı örnekleridir:
- Bir bilim ekranı tasarlayacak olsaydınız, ekrana ne eklerdiniz ve neden?
- Daha zayıf yerçekimi ile dünyadaki yaşamın nasıl olabileceğini düşünüyorsunuz?
- Yerel çevreyi iyileştirmek için bir projeye neler dahil edilmelidir?
Sence …? veya gerekir …? Başlayan sorulardan kaçının çünkü bir evet veya hayır cevabını teşvik ediyorlar. Bunun yerine Ne düşünüyorsunuz …? gibi sorular sormaya çalışın.
Soru Sorma Stratejileri
Sorduğunuz sorulara katılım seviyesi sorunun kalitesini belirlemektedir.
Çoğu kişinin cevaplandırabileceği bir seviyede sunulan sorular sorun
Başarı, gelecekteki katılım için güçlü bir teşviktir. Farklı türlerde soru sormaya çalışın. Bazıları bilgi içerikli sorular olurken bazıları genel kültür soruları olabilir.
Tartışma için başlangıç noktası olarak tepkileri, duyguları, algıları, değerleri ve yaşam deneyimlerini kullanmaya teşvik eden sorular sormaya çalışın.
Yanlış olmakla ilgili hissedebilecekleri potansiyel kaygıyı azaltmak için açık uçlu (farklı) sorular – eşit derecede geçerli yanıtları olan sorular – sorun. Beyin fırtınası yöntemini kullanarak bir soruya verilen bir dizi yanıtı değerlendirin.
Belirli sorular sorun.
Bir soru sorduktan sonra gerçekten beklemeyi öğrenin.
Cevapları formüle etmeleri için yeterli zaman verin.
Tüm katılımı ödüllendirirken açık ve olumlu olun.
Soruyu tekrarlayın veya başka kelimelerle ifade edin.
Bir soruyu daha fazla soruyla yanıtlayın.
Ek araştırma soruları, sorunun yanıtla en alakalı olan kısmına odaklanmalarını sağlayacaktır.
Soru tartışmalarını teşvik edin.
Cevap hakkında önemli bir fikir ayrılığı olduğu durumlarda, bu yaklaşım bir cevap üretme sürecine girer buda doğru yolu bulmanıza yardımcı olur.
Cevabı bilmediğini kabul etmekten korkmayın.
Yorum Yap